Inredning av sovrum

Bra inredning kan löna sig

Nu tänkte jag prata lie om något som kan vara användbart för många, som kan betyda att man tjänar pengar. Homestageing. Det är någonting jag sysslade ganska mycket med förr, och fortfarande gör då och då även om det inte är min huvudsakliga sysselsättning längre. Det är en form av inredning som har ett mycket specifikt syfte, men som många tyvärr missar.

Tyvärr, då det egentligen är en självklarhet och som EGENTLIGEN inte är så svårt. Alla kan göra det till viss del och även om ett proffs (hahaha!) som jag kanske gör det bättre så tror jag nog att alla kan göra det, i alla fall till en viss del. Men jag har varit på många bostadsvisningar, och kan säga att de flesta verkar ha missat det helt.

Homestageing innebär att man inreder för att visa upp ens bostad på bästa möjliga vis, så att möjliga köpare kan tänka sig att hosta upp X antal tusenlappar mer vid budgivningen. Det låter väl rätt så självklart, eller hur? Men så vitt jag kan se så gör de flesta ingenting, mer än att städa och så, inför bostadsvisning, och det känns lite väl kortsiktigt. För varför inte ägna några timmar åt att flytta på saker och ting, så att man kan få ut maximalt med pengar vid en försäljning? Det handlar ju heller inte om att lura någon, mer än man luras bara för att man är mån om sitt utseende.

Hur gör man då?

Någon kanske tror att homestageing innebär att man tar bort nästan alla möbler, för att på så vis visa upp bostaden ”ren”. Men det gör ett väldigt kliniskt intryck, samtidigt som det är svårt för besökare att se vilka möjligheter bostaden faktiskt har. I stället handlar det om att möblera på så vis att besökarna ser vilka möjligheter en bostad har, att de tänker ”hmm, här skulle vi kunna ställa den eller den möbeln”. Det är inte helt lätt, kanske, men om man tar sig tid att verkligen TITTA på rummen i ens bostad så blir det ofta väldigt snabbt tydligt varför man möblerat som man gjort. Och då har man nyckeln till framgångsrik homestageing.

Ljus & skugga

En viktig del av homestageing är ljus. De flesta vill ha en bostad med mycket ljus, och att möblera på så vis att en bostad ”känns” ljus är en viktig del av homestageing. Se till att inte blockera fönster, utan släpp in solen så mycket som möjligt, och använd företrädesvis ljusa färger. Ta också gärna bort en del möbler, så att rummen känns ”öppnare” och mer luftiga. Men kom ihåg, inga möbler alls ger ett sterilt och negativt intryck, och ska därför undvikas.

Det är lite av grunden för homestageing: ljus, och öppna ytor. Det gör att besökarna enklare kan se vilka möjligheter rummen har vad gäller möblering, och bostaden blir mer attraktiv. Det finns de som sysslar med homestageing på heltid (jag gjorde det en gång) som man kan anlita, men även om man inte tycker man har råd med det så finns det mycket som man kan göra på egen hand.

  • Katarina Paulsson
Katarina Paulsson
Katarina Paulsson

Konsult inom inredning och personlig shopping. Byggde min egna arkitektritade villa 2016 ute på landet som jag älskar att spendera mycket tid vid. Skriver mestadels artiklar inom inredning, kläder och mode.