Inredning av vardagsrum

Inredningskonsult – fruktansvärt kul och utmanande!

Den del av mitt jobb som jag tycker är roligast är att vara inredningskonsult. Nu är det så att de två ofta kombineras – jag både köper inredningen och... inreder. Men det är nästan alltid så att det roligaste är att sätta ihop en inredning och få den att fungera, både estetiskt och praktiskt.

Det gäller att komma ihåg att det inte är en utställningsmonter det handlar om, utan att rummet i fråga faktiskt ska utnyttjas. Att kombinera de båda så att det fungerar både praktiskt och estetiskt är inte det lättaste, men jag älskar utmaningar. Det känns väldigt bra när allting fungerar, när det färdiga resultatet är precis så bra som bilden jag hade i mitt huvud när jag startade.

När det gäller inredning så är det först och främst företag som anlitar mig, snarare än privatpersoner (även om det händer, det också). Då är det oftast funktionen som är det viktiga, att skapa ett fungerande kontorslandskap eller en foajé som är inbjudande, till exempel. En av de större utmaningarna där är budgeten – företag vill ofta inte betala mer än nödvändigt när det gäller inköp av nya möbler, till exempel. Det brukar bli en rätt så långdragen strid mellan oss, där jag försöker övertala dem att köpa lite dyrare kvalitets-saker faktiskt kan komma att löna sig i längden. Jag är rätt så envis av mig, men det brukar sluta i en kompromiss.

Ett knep som jag använder mig av är att säga att jag behöver 20 % eller så mer än jag EGENTLIGEN behöver. På så vis slutar det ofta med att jag får (nästan) så mycket som uppdraget kräver, efter att vi kompromissat, företaget och jag. Det kanske jag inte borde skriva, avslöja mina yrkeshemligheter så här. Men, men, det är ju ett knep som jag tror att många kan ha nytta av, så jag delar generöst med mig av det till er alla! Använd det när ni känner att ni behöver. :)

Inreda åt privatpersoner – väldigt spännande

Det finns i princip två olika sorters uppdrag jag utför när jag får uppdrag från privatpersoner. Den första sorten, som jag sällan får numera, men som var vanlig när jag började och ännu inte var så erfaren, är homestageing. Homestageing är när man inreder en bostad så att den ska se så attraktiv som möjligt ut vid en visning. Målet är då enkelt: att försöka höja försäljningspriset. Det tycker jag nog är det tråkigaste med att inreda, och numera tar jag väldigt sällan sådana jobb.

Den andra sortens uppdrag jag får från privatpersoner gäller lite större och ofta äldre bostäder, där ägaren vill att det ska se så bra ut som möjligt. Det gäller rika personer som vill att deras hem ska se inbjudande eller imponerande ut. Då kan det vara en riktig utmaning att hitta nya möbler som passar in i den gamla stilen, och att inreda på ett sätt som känns naturligt, fastän det är planerat. Sådana uppdrag är också lite av motsatsen till uppdrag för företag – betydligt friare budget. Enda problemet är att inte spendera för mycket... 

  • Katarina Paulsson
Katarina Paulsson
Katarina Paulsson

Konsult inom inredning och personlig shopping. Byggde min egna arkitektritade villa 2016 ute på landet som jag älskar att spendera mycket tid vid. Skriver mestadels artiklar inom inredning, kläder och mode.