Viskosmatta

Viskosmattorna - hiss eller diss?

I inredningsbloggar, inredningsmagasin, hemma hos kompisen - överallt ser man dessa viskosmattor pryda vardagsrumsgolvet eller golvet i sovrummet. Viskosmattan har blivit en trend inom inredning för att denna matta känns lyxig och exklusiv, men är den verkligen en succé?

Viskosmattorna tillverkas av viskosfibrer som framställs av bomull eller cellulosa, men trots att viskosmattan framställs av naturprodukter defineras den som konstfiber. Viskosmattorna är tjocka och ser ofta väldigt lyxiga ut. Lite som exklusiv hotell-känsla. Många viskosmattor skiftar mycket i nyanser, vilket gör dem något glansiga.

beige viskosmatta

Prislappen för en viskosmatta i storleken 200x300 cm varierar och kan kosta allt från 5 000 kr till över 10 000 kr beroende på leverantör. Med andra ord en ganska dyr matta om man vill ha en relativt stor matta.

Även om viskosmattan ser ut och känns lyxig tycker jag att den har fått en alldelses för stor plats i inredningsvärlden. Viskosmattan fick en oerhörd hype efter att Bianca Ingrosso införskaffade en viskosmatta till sin lägenhet på Djurgården. Många tänker nog inte på att naturprodukter blandas med kemikalier för att framställa viskos. Ett kilo viskos kräver nästan sex kilo kemikalier. Sex kilo. När viskosen framställs händer det också att kemikalier släpps ut och förorenar vatten. Med andra ord är viskosmattorna inte den mest miljövänliga mattan du kan köpa.

Andra användningsområden för viskos:

  • Prasselpappret cellofan
  • Klädesplagg
  • Tamponger
  • Blöjor
  • Hårprodukter
  • Korvskin..

Jag tycker att inredningsbranschen tänker för lite på miljön och vad material är tillverkade av. Innan du köper en matta bör du kontrollera så att mattan är tillverkad under Care & Fair-garanterade förhållanden och att endast naturprodukter används. Det gäller främst mattor som tillverkas i Asien och övriga delar av världen där förhållanden i regel är dåliga.

Personligen föredrar jag mattor i 100 % bomull eller ull som inte blandas med kemikaler vid framställning.

  • Katarina Paulsson
Katarina Paulsson
Katarina Paulsson

Konsult inom inredning och personlig shopping. Byggde min egna arkitektritade villa 2016 ute på landet som jag älskar att spendera mycket tid vid. Skriver mestadels artiklar inom inredning, kläder och mode.