Personal shopping consultant – vad är det egentligen jag gör?

Att få betalt för att shoppa låter säkert som en dröm för många. Shopping är ju kul! Men att göra det på uppdrag av någon, med specifika krav, är någonting helt annat än att shoppa åt sig själv. Det går inte att välja kläder man själv skulle vilja ha, till exempel, utan man måste tänka på kunden, dennes behov, smak och krav.

Det är betydligt svårare än man kan tro, speciellt eftersom många kunder har svårt att uttrycka vad det är de vill ha. Alla har vi en smak, en stil vi gillar, men för många är det svårt att artikulera VAD och HUR den stilen är. ”Jag gillar coola kläder”, ”jag gillar fina kläder” och så vidare. Det är ju inte till speciellt mycket hjälp.

Så det är det första man måste göra som personal shopping consultant – lista ut vad det är kunden är ute efter, vilka förväntningarna är. Det är inte det lättaste alla gånger och är nog den svåraste delen av att vara en personal shopping consultant. Många kunder krånglar också, genom att helt enkelt säga att jag får välja vad jag vill, eftersom ”du har ju bra smak, det är ju ditt jobb”. Det KAN fungera, men resultatet blir ofta att kunden tycker att jag inte läst dennes tankar rätt, och borde ha kunnat gissa vad denne vill ha. Sådana kunder är en riktig utmaning, och på sätt och vis de roligaste – när det fungerar. Det handlar ofta om personer som vill se moderiktiga ut, men inte riktigt ”förstår” kläder.

Tid, tid tid!

Att en del anlitar mig för shopping för att de tycker att jag väljer bra saker (det handlar inte bara om kläder, utan lika mycket inredningsdetaljer. Allt jag skrev ovan kan tillämpas på det också) är inte det enda skälet till att jag får jobb, eller ens huvudskälet. Anledningen till att jag anlitas, och kunder återkommer regelbundet, kan sammanfattas med ett ord: tid. Många känner att de inte har tid att shoppa själva. Jobbet och annat kräver så mycket av dem att när de är lediga tycker de inte att de orkar shoppa själva. Men samtidigt så vill de ha bra kläder, möbler och liknande. Jag hjälper dem helt enkelt att lösa livspusslet, minskar risken för att de ska gå in i väggen och liknande.

Men stress och ont om tid är inte det enda skälet till att jag får jobb. Flera av mina kunder har mycket fritid. Men de vill ägna den åt annat, då de inte tycker shopping är så roligt, samtidigt som de har tillräckligt med pengar för att ha råd att anlita en personal shopping consultant. Jag måste säga, att jag får träffa många riktigt spännande människor i mitt jobb.

Företag också!

Det här inlägget har handlat om privatpersoner som anlitar mig. Men jag anlitas också av företag, exempelvis för att köpa möbler till och inreda kontor, entréer och liknande. Uppdrag för företag skiljer sig en hel del från uppdrag från privatpersoner, någonting som jag också ska skriva om.

  • Katarina Paulsson
Katarina Paulsson
Katarina Paulsson

Konsult inom inredning och personlig shopping. Byggde min egna arkitektritade villa 2016 ute på landet som jag älskar att spendera mycket tid vid. Skriver mestadels artiklar inom inredning, kläder och mode.